Aan de weg timmeren voor circulaire houtbouw
22 - 07 - 2021
Hout groeit snel als een serieuze optie voor de bouw. Maar hoewel het een van de oudste bouwmaterialen ter wereld is, weten veel ondernemers er weinig van. En dat is jammer, want hout is ontzettend duurzaam. Daarom is het TNO Innovatieplein gestart met een nieuw gezamenlijk innovatiecluster. Het doel: de kennis en expertise over houtbouw van mkb-ondernemers vergroten.

Met circulaire bouw maken we de bouw duurzamer. Door nieuwe huizen en kantoren van gerecyclede materialen te maken, hoeven we minder grondstoffen te winnen. En dat is op de lange termijn beter voor het milieu. Hout is daarvoor uitermate geschikt. Het recyclen van hout heeft een lage milieu-impact. Ook slaat hout van nature CO2 op. Zo dient een gebouw van hout op de lange termijn ook als CO2-opslag.

De laatste innovaties

Onderzoek naar hout als constructiemateriaal stond voor een lange tijd stil. Nu is daar verandering in gekomen. Hout wordt voor steeds meer bouwprojecten een geschikte optie. Dit komt door ontwikkelingen in houtskeletbouw en Cross Laminated Timber (CLT). CLT, in het Nederlands kruislaaghout, zijn grote, massieve platen die in een fabriek worden gemaakt. Ze zijn sterk, stabiel, isolerend én licht. Daardoor kunnen er ook hogere woongebouwen mee worden gebouwd, tot wel 29 verdiepingen hoog.

Uitdagingen

Als je met hout bouwt, moet je goed weten wat de mogelijkheden en beperkingen van het materiaal zijn. En je moet het hout op een manier gebruiken waardoor je het achteraf makkelijk kunt recyclen. Ook moet het materiaal in de Nationale Milieu Database worden opgenomen, want zo telt het mee in de MPG: de milieuprestatie voor gebouwen.

Oplossingen

Al die uitdagingen hebben één ding gemeen: ze zijn op te lossen door het delen van kennis en ervaring. Daarom heeft TNO zeven bedrijven bij elkaar gebracht die alles weten van circulair bouwen met hout. Van producenten tot aannemers en toeleveranciers tot architecten. Bijvoorbeeld het bedrijf Maskerade, waarvan de eigenaar Maarten ten Breggen al 35 jaar ervaring in houtbouw heeft. Je kunt je nog aanmelden voor het event waarin de resultaten uit dit cluster zullen worden gedeeld.