Een manier om TNO-kennis toegankelijk te maken voor het Nederlandse bedrijfsleven is door uitvindingen van TNO beschikbaar te maken voor de markt. Om een (octrooibeschermde) TNO-uitvinding te kunnen toepassen (produceren, verkopen, etc.), heeft een bedrijf een licentie nodig onder het betreffende octrooi. Dit kan bijvoorbeeld een niet-exclusieve of een exclusieve (octrooi)licentie zijn. Op deze manier kunnen de kosten van een octrooi worden gespreid over meerder licentienemers, waardoor de toegankelijkheid van door TNO geoctrooieerde technologie voor het Nederlandse bedrijfsleven vergroot wordt.
Om te stimuleren dat bedrijven toegang kunnen krijgen tot door TNO geoctrooieerde technologieën, hanteert TNO een aanpak waarbij de kosten voor een octrooi gespreid kunnen worden over meerdere partijen (de licentienemers). De totale kosten voor het aanvragen en in stand houden van een octrooi kunnen, gerekend over de totale geldigheidsduur van een octrooi, aanzienlijk zijn. Als principieel uitgangspunt geldt dat alle transacties die TNO sluit moeten voldoen aan de voorwaarden van marktconformiteit.
Hierbij kan door TNO aan meerdere partijen een licentie onder hetzelfde octrooi worden verstrekt, waarbij elke licentie betrekking heeft op een bepaalde toepassing binnen een specifieke (technologische) sector in het Nederlandse bedrijfsleven. Ook kan TNO onder een bepaald octrooi meerdere licenties verstrekken doordat aan de ene partij een licentie voor land A en aan een andere partij een licentie voor land B wordt verstrekt.
TERUG NAAR HOME