Onze praktische aanpak brengt innovaties naar het mkb

Ben je als ambitieuze mkb-ondernemer op zoek naar kennisontwikkeling, onderzoek en toepasbare innovatie of ben je toe aan een scale-up van jouw bedrijf of productieproces? Dan nodigen we je van harte uit om jouw specifieke vraag hier te stellen. Of het nu gaat om R&D, innovatie, validatie, ontwikkeling of het opschalen van vernieuwing, we helpen je graag verder met een expertsessie of een doorverwijzing in ons netwerk.

Daarnaast kun je laagdrempelig kennis maken met het actuele innovatie aanbod en zien met welke projecten en ontwikkelprogramma's TNO mkb’ers helpt versnellen. We hebben daarvoor een aantal diensten ontwikkeld. Met de projectomschrijvingen in de marktplaats krijg je direct inzicht of een dienst bij jouw situatie past. En kun je een inschatting maken van jouw innovatie ROI.

Innovatie diensten voor het mkb

Heb je een technologische R&D uitdaging en/of vraag vanuit jouw bedrijf, dan helpen we je graag met de volgende diensten:

Tijdens het intakegesprek bespreken we met elkaar wat jouw vraag is, hoe wij daaraan kunnen bijdragen en welk traject hierin het beste past. We streven er naar jou, met ons advies, een stap verder te brengen in jouw proces.

Heb je een kleine uitdaging of probleem binnen het bedrijf, maar niet de expertise om het op te lossen? Tijdens een expertsessie komt een expert van TNO bij je langs. Samen werken jullie aan een praktische oplossing van je probleem.

Heb je reeds een expertsessie gehad en zijn jullie erachter gekomen dat de uitdaging complexer is dan gedacht en daarom meer expertise nodig heeft? Dan is er een follow up mogelijk met meerdere experts uit verschillende vakgebieden. We gaan graag verder voor je aan de slag in een pragmatische brainstormsessie op locatie waarin jouw uitdaging centraal staat.

Je krijgt toegang tot onderzoeksfaciliteiten, bijvoorbeeld laboratoria voor onderzoek naar duurzame energie-oplossingen. Daar kan je verschillende testen en proeven uitvoeren onder begeleiding van experts.

TNO investeert ook veel in vroege fase innovatie. Wil je aansluiten bij een van deze projecten, dan bieden we de volgende mogelijkheden:

In een project ga je samen met andere ondernemers met een bepaalde innovatie of ontwikkeling aan de slag. Denk bijvoorbeeld aan productieprocessen verbeteren met machine learning. Dit zijn projecten waar we veel kennis over hebben en die al bijna klaar zijn voor de markt. Wil je de een van de eersten zijn om deze ontwikkelingen te implementeren, meld je dan aan.

TNO is continu bezig met nieuwe technologie en ontwikkelingen. Dit zijn soms trajecten van jaren. Door middel van een toepassingsscan gaan we verkennen of je die kennis met jouw bedrijf kunt gebruiken, bijvoorbeeld om in de toekomst nieuwe producten te ontwikkelen. De projecten onder dit kopje zijn echt voor de lange termijn en bevinden zich nog in de vroege fase van ontwikkeling.

Ben je op zoek naar kennis over een specifiek onderwerp of thema? Bezoek dan één van onze kennissessies:

Tijdens events of webinars maak je laagdrempelig kennis met TNO en andere bedrijven die interesse hebben in dezelfde onderwerpen. Vaak zijn ze kosteloos en digitaal, waardoor je in aanraking komt met wereldwijde kennis.
bekijk het aanbod

Hoe werkt het?

Je kan het aanbod filteren op thema en/of type aanbod. Meer informatie over het type diensten die we aanbieden, vind je hieronder. Op de homepage vind je het meest actuele aanbod en voorbeelden per categorie.

Wanneer je op zoek bent naar het totaal aan projecten, ga je naar projecten.

De TRL (Technology Readiness Level) is een door NASA ontwikkelde methode om de volwassenheid van een technologie te bepalen op een schaal van 1 tot 9. Hoe hoger de TRL, hoe dichter je bij het naar de markt brengen van een innovatie bent.

Vraag stellen

Heb je een vraag die je niet terug kunt vinden in het actuele aanbod? Neem dan contact met ons op. Dan proberen we je op een andere manier verder te helpen.
stel je vraag

*Het TNO Innovatieplein is nieuw en in bèta gebouwd. TNO wil kijken wat werkt en het aanbod zal waar nodig aangepast en aangevuld worden.