Testen van nieuwe bouwmaterialen, klimaatsystemen en constructies

Het TNO Bouwinnovatielab is uitgerust met onderzoeksfaciliteiten voor toepassingsgericht experimenteel onderzoek naar bouw- en constructiematerialen, klimaatsystemen en constructies. Je kunt er terecht voor research & development naar prestaties en gedrag van bouw- en constructiematerialen, en onderdelen van gebouwen, infrastructuur, maritieme en mechanische constructies. Maar je bent ook welkom voor het valideren of kwalificeren van modellen en nieuwe ontwikkelingen.

Wat je kunt doen

Het Bouwinnovatie Lab is breed actief op de volgende onderzoeksterreinen:

 • Wegenbouw
 • Woning- en utiliteitsbouw
 • Civiele infrastructuur
 • Maritiem en offshore

En het lab beschikt over de volgende faciliteiten:

1. Dynamische en statische trek- & druktebanken
In het lab zijn diverse testbanken aanwezig om druk-, trek-, doorbuigings- en vermoeiingsproeven uit te voeren.

2. Klimaatkamers (temperatuur, vocht en UV blootstelling)
Voor geconditioneerde opslag, kunstmatige veroudering en beproevingen onder gecontroleerde omstandigheden op bouwmaterialen en constructies zijn verschillende soorten klimaatkamers en klimaatkasten aanwezig.

3. Heat pump application centre
Het Heat Pump Application Centre beschikt over twee duo-klimaatkamers waar echte, fysieke klimaatsystemen aan een computersysteem gekoppeld kunnen worden in het hardware-in-the-loop-principe.

4. Indoor air quality lab
In het Indoor Quality Lab is er de mogelijkheid om de verspreiding van luchtverontreiniging in de binnenruimte te onderzoeken. Daarmee kan bijvoorbeeld de effectiviteit van afzuigsystemen worden onderzocht.

5. Monitoringsapparatuur
Naast de testopstellingen in het lab is er ook uitgebreid apparatuur aanwezig in de laboratoria voor het uitvoeren van metingen op locatie. Er zijn verschillende type sensoren waarmee wordt gewerkt zoals rekstroken, akoestische emissie, ultrasoon, optisch etc.

6. Chemisch laboratorium
Naast mechanische testopstellingen is er ook de beschikbaarheid over een chemisch lab. Met verschillende technieken onderzoeken we onder andere bindmiddelen voor wegenbouwmaterialen en duurzame bouwmaterialen.

7. Cryogene opstellingen
Materialen, constructie onderdelen en equipment kunnen worden getest voor sterkte, stijfheid en levensduur onder cryogene condities, tot -190 °C.

8. Vrije testopstellingen
Mocht er behoefte zijn aan een specifieke opstelling omdat de behoeften afwijken van de standaard dan is er altijd de mogelijkheid om een opstelling te bouwen.

9. Schok en shaker testen
In het bijzonder voor hoog-dynamische proeven is er een shakeropstelling beschikbaar. Objecten kunnen beproefd worden tot een frequentie van 2500 Hz, en ook voor schokbelastingen. Ook is er de mogelijkheid om een vrije testopstelling te bouwen als de specificaties van de triltesten niet overeenkomen met de specificaties van de shaker. Verder kunnen er ook impact testen worden uitgevoerd met de aanwezige valtoren met een valgewicht tot 9ton.

Dit heb je

 • Interesse in klimaatsystemen, materialen en constructies.
 • De behoefte om het gedrag van bouw- en constructiematerialen en/of mechanische constructies te kennen.
 • De ambitie om producten/diensten op een van de onderzoeksterreinen te innoveren.

Kosten

Vanaf € 2.500 per dag

Dit krijg je

 • Begeleiding van een gekwalificeerde operator en expert.
 • Toegang tot de faciliteiten voor het lab.
 • Diverse vaste opstellingen voor de experimenten.
 • Mogelijkheid aangepaste opstelling voor jouw specifieke doel en experiment.

Bewezen technologie

Het Bouwinnovatie Lab valt onder de ISO 9001 certificering van TNO. Daarnaast heeft het Bouwinnovatie Lab een ISO/IEC 17025 accreditatie met registratienummer L115 voor een aantal verrichtingen in de domeinen steenachtige materialen, wegenbouwmaterialen en warmtepompen en WTW-installaties.

Meedoen

Heb je producten die je wilt laten onderzoeken, of wil je samen met TNO aan de slag om nieuwe innovaties te ontwikkelen. Dat kan!

Meld je aan via onderstaande button. Heb je nog vragen? dan kun je deze ook stellen via het contactformulier, dan nemen we spoedig contact met je op.

Dit aanbod valt onder ons aandachtsgebied Bouw, Infra & Maritiem.