Additive Manufacturing: lichtgewicht met composiet 3D-printen


Het gebruik van Additive Manufacturing - 3D-printen – wordt in de maakindustrie steeds meer betaalbaar, toegankelijk en beschikbaar. Een relatief nieuwe ontwikkeling is het 3D printen met continue vezels die het mogelijk maken mechanisch zeer sterke componenten of producten te maken. Deze technologie biedt industrieën de vrijheid om exact die componenten te creëren die zij nodig hebben. Sterke, lichtgewicht en met continue vezels versterkte thermoplastische en composietmaterialen kunnen volgens nauwkeurige specificaties worden ontworpen en in laboratoria worden getest.

Bovendien biedt 3D-printen een rendabele oplossing voor duurzame fabricage, omdat hiermee op maat gemaakte, lokale productie mogelijk wordt met een kosteneffectief en geautomatiseerd proces. De materialen kunnen bijdragen aan een circulaire economie en kunnen meestal worden gerecycled. Voor de transportsector kunnen 3D-geprinte reserveonderdelen de oplossing zijn voor het onderhoud van verouderde wagenparken van vrachtwagens, bussen en zware machines, waardoor de levensduur van essentiële bedrijfsmiddelen wordt verlengd.
header image (17)

Wat we gaan doen

Wij kunnen jou helpen om oplossingen te vinden voor een aantal van de meest urgente uitdagingen waar jullie voor staan, zoals het vinden van de juiste materialen om lichtgewicht, sterke componenten voor de lucht- en ruimtevaartindustrie te realiseren. Denk ook aan op maat gemaakte prothesen en steunzolen die speciaal zijn ontworpen om aan de behoeften, fysieke eisen en wensen van elke patiënt te voldoen. Of de technologie ontwikkelen voor een lokaal, on-demand productieproces voor reserveonderdelen voor de vervoersector.

Wat de technische uitdaging ook is, wij staan klaar om te kijken of composiet 3D-printen de geavanceerde oplossing voor jou kan zijn. Wil je weten wat composiet 3D-printen voor jouw bedrijf kan betekenen? Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie.

Dit heb je

  • Vraag over het vinden van de juiste materialen om lichtgewicht en sterke componenten te maken
  • Nieuwsgierigheid naar wat composiet 3D-printen voor jouw onderneming kan betekenen
  • Een technische uitdaging waarvoor composiet 3D-printen een geavanceerde oplossing kan zijn
  • Interesse in hergebruik van thermoplastische composiet afvalmaterialen door middel van 3D printen
  • Op zoek naar mogelijkheden om thermoplastische en composietmaterialen te recyclen

Dit krijg je

  • Samen op zoek naar oplossingen voor jouw uitdaging met composiet 3D-printen
  • Toegang tot uitgebreide kennis en faciliteiten over composiet 3D-printen en thermoplastische en composiet materialen
  • Gebruik maken van netwerk op het gebied van (composiet) 3D-printen zowel op het gebied van meterialen, design, machines en procesvoering

Bewezen technologie

Het complexe domein van Continuous Fiber Additive Manufacturing vereist deskundigheid in alle aspecten van de productie. Dit omvat een perfecte controle over de nieuwe grondstoffen, complete kennis van de momenteel beschikbare apparatuur, inzicht in de benodigde software, precisie in prestatievoorspelling en nog veel meer. Het Brightlands Materials Center combineert de 20 jaar ervaring van TNO op het gebied van de nieuwste apparatuur en een hooggekwalificeerd netwerk van software- en apparatuurdeskundigen om bedrijven naar de oplossingen te leiden die zij nodig hebben om hun concurrentiepositie te verhogen.

Kosten

Afhankelijk van de precieze wensen. Een typisch eerste evaluatieproject kan uitgevoerd worden tussen €10k-€50k. Neem contact op voor meer informatie of meld je hieronder aan.